Δείτε επιλεγμένα υλικά τεκμήρια από το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ: καποδιστριακά κτήρια, έργα τέχνης, προσωπικά αντικείμενα του Καποδίστρια και της οικογένειάς του∙ νομίσματα που εκδίδει ο Καποδίστριας, αλλά και νομίσματα μεταγενέστερων εποχών που αποτυπώνουν τη μορφή του∙ κειμήλια της εποχής του αλλά και μεταγενέστερες αναμνηστικές πλάκες.
Για μια πληρέστερη έρευνα στο υλικό αυτό, ανατρέξτε στην «Αναζήτηση».
Δίπλωμα ανακήρυξης του Ιωάννη Καποδίστρια ως επίτιμου πολίτη της πόλης της Γενεύης
Δίπλωμα σε μαύρη κορνίζα της ανακήρυξης του Ιωάννη Καποδίστρια ως επίτιμου πολίτη της πόλης της Γενεύης.
Κείμενο διπλώματος σε μετάφραση στα ελληνικά:
" Εμείς Σύνδικοι και Συμβούλιο του Κράτους της Δημοκρατίας και του Καντονιού της Γενεύης.
Λαμβάνοντας υπ΄όψιν μετά την παλινόρθωση της Δημοκρατίας μας στις 31 Δεκεμβρίου 1813, τις αποδείξεις του ενδιαφέροντος που η Αυτού Μεγαλειότης ο Αυτοκράτορας της Ρωσίας ευδόκησε να δείξει στα πεπρωμένα του Κράτους μας: Η Αυτού εξοχότης ο Κύριος Κόμης Καποδίστριας πληρεξούσιος Υπουργός του στην Ελβετική Ομοσπονδία, επέδειξε προς εμάς ευνοϊκές διαθέσεις υποστηρίζοντας την ομόφωνη απόφαση των συμπολιτών μας για την Ένωσή μας με το Ελβετικό Σώμα και τις εξέφρασε στην επίσημη επιστολή της 19ης Απριλίου -1ης Μαΐου του 1814. Υπογεγραμμένη από τους ξένους Υπουργούς των Ξένων Μεγάλων Δυνάμεων στην Ελβετία, ο σκοπός των εν λόγω Δυνάμεων είναι να κάνουν την Γενεύη ένα κράτος πιο υπολογίσιμο και αρκετά δυνατό για να κρατήσει τιμητικά και χρήσιμα τη θέση της μέσα στην Ομοσπονδία.
Λαμβάνοντας υπ᾽όψιν ότι ο ίδιος πληρεξούσιος Υπουργός στα Συνέδρια της Βιέννης και του Παρισιού το 1814 και 1815 υπερασπίστηκε με υπομονετική φροντίδα τα συμφέροντα όλης της Ελβετίας, ειδικά αυτά του Καντονιού της Γενεύης· ο οποίος δεν κουράστηκε από καμία λεπτομέρεια και παραμέρισε όλα τα εμπόδια που θα μπορούσαν να του αντιτεθούν, τόσο στην εκτέλεση των υποσχέσεων, όσο και στην πραγματοποίηση των δεδομένων προσδοκιών για τους εδαφικούς διακανονισμούς του Καντονιού.
Λαμβάνοντας υπ᾽όψιν τέλος ότι, αν η Γενεύη προσαρτίσθηκε στην Ελβετία, αν το Καντόνι μας πέτυχε την εδαφική συνέχεια, την έξοδο από την οικονομική του απομόνωση και το μεγάλωμα των εδαφών του όπως απορρέουν από τις Συνθήκες του Παρισιού και του Τορίνου, αυτό το οφείλουμε κυρίως στα Πρωτόκολλα της 29ης Μαρτίου και της 3ης Νοεμβρίου του 1815 που συντάχθηκαν με την ευεργετική επιρροή της αυτού Εξοχότητος του Κόμη Καποδίστρια στον οποίο πρωταρχικά έχουμε υποχρέωση.
Αποφασίσαμε να δώσουμε στον προαναφερθέντα κύριο Κόμη Καποδίστρια Μυστικοσύμβουλο της Αυτού Μεγαλειότητος του Αυτοκράτορα της Ρωσίας, Υπουργού, Ιππότη των Ταγμάτων της Αγίας Άννης 1ης τάξης και του Αγίου Βλαδιμήρου 2ης τάξης, κατόχου του Μεγαλόσταυρου του Αγίου Λεοπόλδου της Αυστρίας και του Ερυθρού Αετού της Πρωσσίας,κλπ, κλπ, κλπ., μια δημόσια και μόνιμη απόδειξη της ευγνωμοσύνης μας στο πρόσωπό του ενώνοντάς τον με το κράτος μας με άρρηκτους δεσμούς.
Κατά συνέπεια, τον ανακηρύξαμε και τον ονομάζουμε διά της παρούσης Δημότη της Πόλεως μας και Πολίτη της Δημοκρατίας και του Καντονιού μας εννοώντας ότι ο ίδιος και οι δικοί του εις το διηνεκές απολαμβάνουν όλα τα πολιτικά και κοινωνικά, χρήσιμα και τιμητικά δικαιώματα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με αυτές τις ιδιότητες. Για την πιστοποίηση αυτού του αποστέλλουμε την παρούσα (επιστολή) υπό τη μεγάλη σφραγίδα και την υπογραφή του Υπουργού, στη Γενεύη τη εικοστή ογδόη Μαΐου χίλια οκτακόσια δέκα έξι.
Από τους Κυρίους Συνδίκους
και το Συμβούλιο του Κράτους.
Falequet Ο Γραμματέας του Κράτους"
(μετάφραση στα ελληνικά: Νικολέτα Ζυγούρη, ιστορικός)
Είδος: έγγραφο
Συλλογή: Υλικά τεκμήρια
Χρονολόγηση: 28 Μαΐου 1816
Θέση: Μουσείο Καποδίστρια, Κουκουρίτσα, Κέρκυρα (aρ. κατ: ΜΚ 200)
Link:
Βιβλιογραφία: Νικολέττα Ζυγούρη «Τα προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια» Τεκμήρια Ιστορίας Μονογραφίες σσ53-54, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος Αθήνα 2015.
Λέξεις-κλειδιά: Καποδίστριας Ιωάννης, , Γενεύη, Μουσείο Καποδίστρια, Κέρκυρα (Κουκουρίτσα)