Δείτε επιλεγμένα υλικά τεκμήρια από το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ: καποδιστριακά κτήρια, έργα τέχνης, προσωπικά αντικείμενα του Καποδίστρια και της οικογένειάς του∙ νομίσματα που εκδίδει ο Καποδίστριας, αλλά και νομίσματα μεταγενέστερων εποχών που αποτυπώνουν τη μορφή του∙ κειμήλια της εποχής του αλλά και μεταγενέστερες αναμνηστικές πλάκες.
Για μια πληρέστερη έρευνα στο υλικό αυτό, ανατρέξτε στην «Αναζήτηση».
Γραμματική Ρωσσικο-Γραικική
Κ. Παπαδόπουλος, Γραμματική Ρωσσικο-Γραικική: ήτοι μέθοδος δια να σπουδάση τις ευκόλως την Ρώσσικην διάλεκτον, Μόσχα 1816, Εκ της τυπογραφίας Ν.Σ. Βσεβολόζσκη, 1816
Σύνδεσμος: http://medusa.libver.gr/handle/123/1301
Το συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς και όσα ακολουθούν με την ένδειξη (κατάλογος G.R.), αποτελούν βιβλία που πράγματι υπήρχαν στη Βιβλιοθήκη του Κυβερνήτη, αφού έχουν καταγραφεί στον αχρονολόγητο (αλλά πάντος προ του 1831), χειρόγραφο κατάλογο που συνέταξε στα γαλικά ο Guillaume Roubin, υπηρέτης (domestique) του Κυβερνήτη.
Ο εν λόγω κατάλογος, εντοπίστηκε στα ΓΑΚ από την καθηγήτρια Μάρω Καρδαμίτση Αδάμη, η οποία παρουσίασε σχετική ανακοίνωση με τίτλο "Πες μου τι διαβάζεις να σου πω ποιός είσαι" Η Βιβλιοθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια, στο Επιστημονικό Συνέριο Η Ενωση της Επτανήσου με την Ελλάδα 1864-2004, (βλ. Πρακτικά Συνεδρίου, τ.Β΄, Αθήνα 2006, σελ. 281-287).
Δυστυχώς,τα περισσότερα από τα πάνω από 2000 βιβλία που καταγράφονται στη Βιβλιοθήκη του Κυβερνήτη, και που διασώζονταν, έως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην κύρια κατοικία των απογόνων της οικογένειας, στην πόλη της Κέρκυρας, κάηκαν από τις ναζιστικές εμπρηστικές βόμβες που έπληξαν την Κέρκυρα στις 14 Σεπτέμβρη 1943.
Διασώθηκαν ελάχιστα, τα οποία έτυχε να βρίσκονται στο εξοχικό της Κουκουρίτσας, σημερινό Μουσείο Καποδίστρια.
Το σύνολο του εν λόγω χειρόγραφου καταλόγου των υπαρχόντων του Κυβερνήτη, είναι υπό έκδοση, από το Μουσειο Καποδίστρια.
Είδος: Βιβλίο
Συλλογή: Υλικά τεκμήρια
Χρονολόγηση: 1816
Θέση: Μουσείο Καποδίστρια, Κουκουρίτσα, Κέρκυρα
Παραγωγός/Δημιουργός: Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος